dilluns, 8 de desembre de 2014

Pastís de praliné d'avellanes amb cobertura de gianduja

Aquest cap de setmana hem celebrat els aniversaris de dos dels meus nebots, en C3 que feia 10 anys i la B4 que en feia 7. Vaig preparar el pastís per la festa de casa seva amb la resta de cosins, avis, tiets... La veritat és que és una sort tenir una família on els Súpers tenen tants cosins. Dos dels meus germans viuen al poble on hem estiuejat tota la vida i els meus pares, la meva germana i la seva família i nosaltres pugem molts caps de setmana. Allà es reuneixen els 9 cosins i fan vida de poble. Tan si fa bon temps com si fa un fred que pela es passen el dia al carrer anant de casa en casa. Quan arribem els meus Súpers desapareixen i no volen la mama per res, no troben mai l'hora de dinar ni de dormir, només és temps de jugar i de disfrutar dels cosins. La majoria de dies acaben quedant-se a dinar tots a casa dels iaios que, tot i l'enrenou que fan plegats, estan la mar de feliços de tenir-los a casa. Amb el iaio disfruten baixant a veure els animals, ajudant-lo a l'hort i tornant a casa amb les botes plenes de fang, les mans congelades, les galtes roses i un somriure d'orella a orella. Quan senten el cotxe surten disparats perquè no s'escapi sense ells. Allà viuen d'una manera més lliure i quan arriba el diumenge a la tarda que hem de tornar cap a casa els hi canvia la cara i només deixen anar un petit somriure quan senten "No et preocupis, la setmana que ve tornarem"


Aquest pastís és esponjós i té un gran gust d'avellanes que fa que sigui perfecte per berenar una freda tarda de tardor amb una tassa calenta d'allò que més us agradi. 

INGREDIENTS
130 ml d'oli de girasol
200 gr de sucre moré
3 ous
210 gr de farina
1 culleradeta de pasta de vainilla
2 cullerades de praliné d'avellanes
30 gr d'avellanes picades
150 ml buttermilk
1 i 1/2 culleradetes de llevat en pols
1/4 culleradeta de bicarbonat
pessic de sal

Per la Gianduja
200 gr de xocolata per desfer
70 gr de praliné d'avellanes



PREPARACIÓ
Escalfar el forn a 175º.
Barrejar l'oli de girasol i el sucre fins a aconseguir una mescla escumosa. Anar afegint els ous d'un en un. Incorporar la vainilla i el praliné d'avellanes.
Posar en un bol la farina, el llevat, el bicarbonat i la sal i mesclar-ho tot. Afegir 1/3 d'aquesta mescla a la massa anterior, un cop integrat posar la 1/2 del buttermilk, seguir alternant ingredients secs i el buttermilk fins que s'acabin. Afegir les avellanes picades i colo·locar-ho al motllo per posar al forn uns 40-45 minuts.
Treure del forn passat el temps o quan un escuradents surti net al punxar el pastís, i deixar refredar sobre una reixa.
Per preparar la Gianduja desfer la xocolata al bany maria (o al microones) i quan estigui desfeta afegir el praliné d'avellanes i barrejar-ho molt bé.
Quan el pastís ja estigui fred cubrir amb la gianduja i decorar com més us agradi.



El PRALINÉ D'AVELLANES que he fet servir el vaig fer uns dies abans d'aquesta manera.

INGREDIENTS
200 gr d'avellanes torrades i pelades
200 gr de sucre
2 culleradetes d'aigua



PREPARACIÓ
Posar en un cassó l'aigua i el sucre a foc mig, sense remoure per a que no es facin cristalls de sucre,. Quan comenci a estar marronet mesclar-ho tot i afegir les avellanes i cubrir-les bé de caramel. Col·locar-les sobre un paper de forn fins que es refredi el caramel.
Un cop fred, trossejar-lo, posar-lo a un robot i triturar. Primer se'ns farà pols, però si seguim triturant començaran a sortir els olis de les avellanes i es formarà una pasta. Com més triturem més fina serà la mescla. Guardar en un pot hermètic. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada